bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Halte 51 en begeleid wonen, Leuven

verbouwen van een opvangcentrum voor volwassenen.

Omvang: 436,78m²

Ontwerp: juni 2010

DOELGROEP ‘HALTE 51’ (tot 7 bewoners) 

Opvangcentrum Halte 51 is een tussenstop voor jongeren tussen 18 en 25 jaar, die in een moeilijke situatie zijn terechtgekomen en geen thuis of onderdak hebben. Men zorgt voor opvang en begeleiding en streeft ernaar dat de jongere na het verblijf op eigen benen kan staan. Deze krijgen elk een slaapkamer. Ze leven gemeenschappelijk in groep in ruime dagruimtes. Via het operationeel bureau, het zenuwcentrum van deze werking, staan ze in nauw contact met het begeleidend personeel.

DOELGROEP ‘BEGELEID WONEN’ (tot 3 bewoners) 

Deze dienst ondersteunt mensen met problemen op verschillende levensdomeinen en in het bijzonder op het vlak van wonen. Zo wil men thuisloosheid voorkomen. Deze krijgen elk een eigen ruime kamer met kitchenette. Ze delen een gemeenschappelijk toilet en badkamer. Het personeel heeft een eigen afsluitbaar bureau voor administratiefwerk. Aansluitend is er een aparte gespreksruimte nodig voor private gesprekken met bewoners en bezoekers. Tenslotte is er aansluiting met het operationeel bureau.

Vanuit de opdeling in verschillende type bewoners, de intentie om gebruik van ruimte voor de bewoners en het personeel zo efficiënt mogelijk te maken én de mogelijkheid voor het begeleidend personeel om zowel de leefgroep als de zelfstandige bewoners te begeleiden kwamen verschillende uitgangspunten naar voor:

1. Beide type bewoners krijgen elk een eigen voordeur toegewezen. Zo wordt de identiteit van beide groepen duidelijk gearticuleerd. De toegang voor de bewoners ‘zelfstandig begeleid wonen’ wordt gedeeld met het personeel.

2. De bewoners ‘zelfstandig begeleid wonen’ worden allen samen ondergebracht op één verdieping om zodoende minder ruimte aan circulatie te verliezen en de aansluiting met de circulatie en het gemeenschappelijk sanitair voor alle bewonersgelijkwaardig te maken.

3. Het personeel bevindt zich tussen beide werkingen. Zodoende is er voldoende contact met beide type bewoners. En is ondersteuning naar beide vlot mogelijk.

opdrachtgever
CAW regio Leuven vzw

voltooiing
januari 2012

projectarchitect
ir. Frank Meuwissen

contact
Bert Lambeir, directeur

gelijkvloers

gelijkvloers verdieping 1 verdieping 2 voorgevel kunstwerk Kamagurka