bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Dagcentrum Thuis, Ganshoren

Verbouwing van een gelijkvloers gebouw tot dagcentrum.

omvang: 615m²

studie stabiliteit: ir. Jo Deflander

studie technieken: studiebureau Boydens

ontwerp: 2012

Dagcentrum Thuis is een dagverblijf voor volwassenen met beperkingen (hoofdzakelijk autisme). Het dagverblijf werkt met drie leefgroepen, afhankelijk van de graad van hun beperking.

De '33' is de groep met de minste beperkingen. Het is meteen ook de grootste groep. De '18' heeft al wat meer beperkingen, maar wisselwerking met de '33' blijft mogelijk. De '18 bis' is veel meer hulpbehoevend en leeft bijna volledig apart van de '33' en de '18'. Zowel de '33', de '18' als de '18 bis' werken een strikt dagprogramma af. De '33' en de '18' doen diverse activiteiten (beweging, schilderen, schoonheidssalon,...). De '18 bis' doen vooral activiteiten buitenshuis. Iedere leefgroep beschikt over een eigen keuken.

Het ontwerp probeert zo flexibel mogelijk te zijn. De wisselwerking tussen de '33' en de '18' is hier een voorbeeld van. Met een mobiele wand tussen iedere leefgroep is zowel interactie tussen beide groepen als afzondering mogelijk. De '18 bis' heeft een afzonderlijke leefgroep met een afzonderlijke toegang ter beschikking. Ongewenste prikkels worden zo vermeden.

Het personeel neemt de ruimte onder de appartementen in. De briefing van het personeel gebeurt vlakbij de leefgroepen en doorsteken naar de achterliggende leefgroepen kan erg vlot. Achteraan de site liggen diverse ateliers geclusterd: een vuil atelier (schilderwerk,...), een proper atelier en een bewegingsruimte. Het sanitair is vlakbij. Voldoende berging en ruimte voor technieken werden ingepast.

opdrachtgever
Dagcentrum Thuis vzw

voltooiing
december 2014

contact
Gerd Vanderheyden, directeur