bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Huisvesting “De Spiegel” behandelingscentrum, Kessel-Lo

verbouwings- en renovatiewerken

ontwerp: 2008

Het behandelingscentrum vzw De Spiegel zocht reeds geruime tijd een (vaste) huisvesting. Het vond een nieuw onderkomen in het voormalig klooster van de paters Oblaten in Kessel-Lo dat reeds enkele jaren dienst deed als tijdelijke huisvesting voor buitenlandse studenten. Het ligt in een rustige, groene omgeving midden een terrein van 2,28ha, op fietsafstand van Leuven en het station en op loopafstand van een frequente buslijn, Leuven-Tienen.

Het gebouw is ingeschoven in een steile helling. Hierdoor sluiten twee van de vier niveaus onmiddelijk aan op het aanpalend maaiveld: het zogenaamd kelderniveau is volledig naar het zuiden gericht en kijkt, tussen de bomen door, over het landschap van de Tiensesteenweg uit; het zogenaamd gelijkvloers niveau wordt bovendien ontsloten langs de noordzijde, waar de officiële toegang tot het gebouw ligt. Deze specifieke inplanting wordt ten volle benut bij de inpassing van het programma.

De spiegel heeft een capaciteit van 21 patiënten. Er wordt gewerkt en gewoond, in twee volledig gescheiden en autonome leefgroepen. Iedere leefgroep heeft een aangepaste leefruimte met keuken, buitenruimte en naastgelegen atelier- en therapieruimtes. In de nachtzone zijn er per leefgroep afzonderlijke ruimtes voor mannen en vrouwen (slaapkamers en sanitair). Naast de huisvesting van de patiënten worden de nodige ruimtes voor het personeel (directie, stafleden, therapeuten, vergaderruimte,...) en technische ruimtes voorzien.

Bovenop de inpassing van het specifieke programma in het bestaande gebouw werden een aantal bijkomende bouwtechnische maatregelen genomen:

- volledige vernieuwing en uitbreiding van de sanitaire voorzieningen

- vernieuwen riolering

- vernieuwing centrale verwarming

- vernieuwing volledige elektriciteitinstallatie, telefonie en beperkte bewakingsystemen

- vervangen buitenschrijnwerk (incl. realisatie nieuwe toegangen)

- maatregelen brandpreventie (compartimentering) en brandcentrale (detectie en evacuatie);

- sloop van bouwvallige stallen en rooien gevaarlijke bomen

opdrachtgever
De Spiegel vzw

voltooiing
september 2010

projectarchitect
ir. Frank Meuwissen

contact
Paul Van Deun