bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Felixhof, Bierbeek

Verbouwen van gebouw Felixhof tot 2 leefgroepen.

Bestaande toestand
Wegens de historische waarde wordt "Het Felixhof" vanaf 29 juni 2004 als monument beschermd. De inplanting op het einde van de zicht-as, haar U-vormig grondplan, haar symmetrische ordonnantie en haar karakteristiek pittoresk uitzicht maken van dit gebouw een uniek en belangrijk element in het beschermd dorpsgezicht gevormd door zowel het Klein Park als het Groot Park. Deze bescherming betekent concreet het behoud van het uitzicht van het gebouw.

Programma
Het programma dat zijn bestemming zal vinden in 'Het Felixhof" is tweeledig. Het eerste deel bestaat uit 1 leefgroep met 2 subleefgroepen van 5 personen. Het tweede deel omvat een aantal ruimtes voor administratie. Beide programma-onderdelen krijgen een logische inpassing in het gebouw en worden strikt van elkaar gescheiden.

Deel1: 2 subleefgroepen van 5 personen
Op het gelijkvloers beschikt elke leefgroep over een eigen keuken met een aangrenzende eet- en leefruimte. Elke leefruimte heeft een eigen toegang in de nabijheid van de gemeenschappelijke buitenruimte aan de achterzijde van het gebouw. Tussen de twee subleefgroepen bevinden zich het gemeenschappelijk sanitair, een berging en de tava ruimte.
De verdieping wordt in 2 gelijke delen gesplitst met centraal een slaapkamer met sanitair voor de inslapende opvoeder, een logeerkamer en een extra sanitaire ruimte. Elk van de subleefgroepen heeft een eigen trap naar zijn nachtzone. Elke groep wordt voorzien van 5 slaapkamers met oppervlaktes van 12,1m² tot 17,6m², een toilet en een badkamer.
Deel 2: ruimtes voor administratie
De rechtervleugel wordt volledig voorzien voor administratie. Naast enkele vergaderzalen en burelen worden er een sanitair blok en een kitchenette voorzien. Dit deel is volledig gescheiden van het woongedeelte.

Context
Uit de bescherming blijkt het belang van dit gebouw voor haar omgeving. Het nieuwe programma wordt zodanig ingepast in het gebouw dat haar meerwaarde voor de omgeving behouden blijft. Naast de bestemming voor 2 subleefgroepen krijgt het gebouw een grotere betekenis in het park door de administratieve vleugel en de te behouden doorsteek doorheen het gebouw van dreef naar het achterliggend park.

opdrachtgever
Ave Regina vzw

voltooiing
juni 2014

projectarchitect
ir. Frank Meuwissen

contact
Luc Tilkin, directeur