bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Bouwen van 6 autiklassen, Antwerpen

Omvang: 340m²

Ontwerp: januari 2011

Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen (Jonghelinckshof en Emmaüs) is een onderwijs- en ondersteuningscentrum voor personen met communicatieve beperkingen (gehoor-, spraak-, taal-, autismespectrum-, leer- en gedragsstoornissen).

Programma:

Ter vervanging van vier containerklassen werd een nieuwbouw geplaatst. Het is een volume van één bouwlaag waarin 6 klassen zijn ondergebracht. Boven de centrale gang werd het dak opgetrokken waardoor er enerzijds ruimte is om al de technieken in weg te werken, anderzijds kan er ook via deze weg daglicht in de klassen en de gang binnendringen. Elke klas biedt plek aan 8 leerlingen die samen de les kunnen volgen of apart aan een werkplek kunnen werken.

Materialen:

Het gebouw is opgetrokken uit lichtgrijze betonblokken zonder verdere afwerking met pleister. Hierdoor werd het bouwproces aanzienlijk versneld. Passend bij deze ruwere look, werd er voor gekozen om een groot deel van de ventilatiekanalen zichtbaar te laten in de klassen. Een afwerking in hout aan ramen en deuren en houten kasten zorgen voor de nodige warmte. Het gebouw is een paviljoen op de site. Met de houten gevelbekleding en het groendak vermengt het zich met de verschillende tuinbouwprojecten errond.
 

opdrachtgever
KOCA vzw

voltooiing
september 2013

projectleider
ir. Marc Martens

contact
Koen Linders, directeur infrastructuur