bureau voor architectuur & planning, bv bvba

ddlol

OCMW, Leuven

Verbouwing onthaal centraal bestuur.

Het ocmw biedt nu diverse informatie aan in een grondig herdacht en vernieuwd, open en toegankelijk onthaal. De gemeenschappelijke balie en twaalf gesprekslokalen vormen de grens tussen de front- en backoffice.
In een lastig bestaand gebouw zorgt glas en kleur tegelijk voor een aangenaam ruimtegevoel, een discrete privacy en een grotere veiligheid voor het personeel. Cliënten kunnen wel eens agressief worden.
De grote lichtkoepel, in het midden van het gebouw, en grotere glaspartijen in de voorgevel zorgen voor een maximale lichttoetreding en openheid. Kunstlicht op plinthoogte en in het plafond zorgen voor een heldere en aangename ruimte en een positieve sfeer.
De ontwerpopdracht was een delicate evenwichtsoefening tussen transparantie en discretie, tussen openheid en veiligheid, tussen gastvrijheid en hulpverlening, hoop en professionaliteit, tussen straat en gebouw en dit binnen een bestaande gedateerde architectuur. Bovendien werden slechts beperkte middelen ingezet: het is immers moeilijk te voorspellen hoe dergelijke behoeften in de verre toekomst zullen evolueren en op het gebouw daarvoor dan nog geschikt zal zijn.

opdrachtgever
OCMW Leuven

voltooiing
november 2009

onthaal

onthaal gesprekslokaal inkom inkom pc wand gang gang