bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Paterskerk, Boom

Het verbouwen en omvormen van een bestaande ontwijde Paterskerk naar 19 wooneenheden.

Studie stabiliteit & technieken: Ibo

omvang: 3.233,43 m²

Het voormalige gebouw wordt getransformeerd tot 5 grondgebonden gelijkvloerse woningen met een individuele ingang en 14 woningen die toegankelijk zijn via een gemeenschappelijke inkom. Het goed is gelegen op een voormalige kloostersite gesticht in 1947. Het klooster neemt het noordelijk deel in van het bouwblok omsloten door de Edgard Tinelstraat, de Jan Frans Willemsstraat en de Jan Baptist Davidstraat.

Om de realisatie van het nieuwe gezinsvervangende tehuis haalbaar te maken, besloot KOCA volwassenenzorg vzw om het overblijvende kloostergebouw met een stuk grond te verkopen. Dit geheel werd aangekocht door Investpro nv.

De woningen worden in het voormalige kloostergebouw geschoven. Het vormelijk basisconcept houdt in dat nieuwe ingrepen afleesbaar zijn zonder de massiviteit en het specifieke volume van het originele kerkgebouw aan te tasten. Zo bewerkstelligen we een dubbele integratie: het markante beeld van de kerk in zijn woonwijk blijft bewaard terwijl het project ook afleesbaar overkomt als een groepswoningbouw tussen bestaande woningen.

opdrachtgever
Investpro nv

voltooiing
september 2013

projectarchitect
ir. Elke Martens

projectleider
ir. Marc Martens

contact
Rudolf Van den Heuvel, CEO