bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Sociaal woonproject Minckelersstraat, Leuven

De Dijle, de grote silo’s op de andere oever en straks ook het hele project Tweewaters, een breed wit en beschermd gebouw langs de Vaartstraat, roodbakstenen rijhuizen aan de Minckelersstraat, in de toekomst een schooltje verderop… dit zijn de omgevingskenmerken van deze opdracht.

  • van buitenuit: Een eerste volume langs de Vaartstraat zet een stap achteruit ten opzichte van zijn plechtstatige overbuur. Het gebouw maakt zich breed en sterk om de passanten te begeleiden tot aan de brug over de Dijle en het perspectief op Tweewaters te openen. Een tweede volume vervolledigt met zijn vijftig meter lengte, de hele ontbrekende straatwand van de Minckelers­­straat. Het stelt zich discreet op ten aanzien van de rijhuizen aan de overkant: zijdelings zijn er doorkijken naar de Dijle en Tweewaters, bovenaan wijkt het gebouw terug om meer licht in de straat toe te laten, de voet van de dakterrassen vormt kroonlijst en bekroont een klassiek straatprofiel. Een derde volume plooit de straatgevel om, en leidt bewoners, bezoekers, passanten… naar de parkinginrit, naar de laatste woningen van het project, naar een bijkomend brugje over de Dijle. De steeg vormt tegelijk de overgang naar de toekomstige school. De opstelling garandeert een robuuste en beproefde wisselwerking tussen project en stad: de gevels bakenen straten af en langs de hele publieke omtrek van het project – van aan de brug in de Vaartstraat, via de Minckelersstraat tot aan de steeg naar het nieuwe voetgangersbrugje – geven voordeuren van grondgebonden woning rechtstreeks uit op het openbaar domein.
  • van binnenin: De bouwvolumes omarmen en beschutten een semiprivate buitenruimte. Hier zijn tuinen, balkons en collectieve ontsluitingen gelegen. Het is een privé stadstheater dat uitkijkt op het spektakel van Dijle en industriële relicten. De hoofdtoegang ligt aan de Minckelersstraat, net om de hoek van de Vaartstraat: achter een hek vindt men trap en lift naar de woningen op de verdieping. Een passage leidt verder naar het Dijlepad, dat hier volledig is opgenomen in het project: aan beide uiteinde wordt het afgesloten met kleine hekken. Langs dit traject kunnen alle bewoners van grondgebonden woningen hun tuin langs achter bereiken. De tuinbergingen met hun doorlopende luifel geven gestalte aan de collectieve buitenruimte. Met wat bomen en een zithoek krijgen alle bewoners hier een gemeenschappelijke rustplek langs de Dijle. De oevers zijn afwisselend hard en zacht, enkele trapjes leiden naar het waterniveau.

opdrachtgever
Dijledal cvba