bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Verbouwing Amerstraat, Aarschot (uitvoeringsfase)

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Oost-Brabant en het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant Oost grijpen de opportuniteit om samen het leegstaande kantoorgebouw achter de Kringwinkel in Aarschot te verbouwen. Het bestaande gebouw heeft twee grote troeven: een centrale ligging en een voldoende grote oppervlakte om beide partners te huisvesten. Hierdoor biedt het project de kans aan het CAW en het CGG om de handen in elkaar te slaan en de samenwerking tussen de partijen te versterken.

Tijdens de verkoop van het gebouw werd het voormalige post- en belastinggebouw in de Amerstraat in Aarschot in verschillende delen onderverdeeld. Aan de straatzijde nam de Kringwinkel Hageland als eerste haar intrek. In het achterliggende gebouw, dat was ingericht als kantoorgebouw met 4 bouwlagen, worden het CAW en het CGG ondergebracht. Het gelijkvloers wordt ingericht tot een ontmoetingscentrum voor de bezoekers van het CAW. Op de eerste verdieping zijn er verschillende kantoren, ruimtes om persoonlijke gesprekken te houden en vergadermogelijkheden die het programma van het CAW vervolledigen. Het CGG bevindt zich op de bovenste twee verdiepingen. De tweede verdieping wordt volledig gewijd aan het onthaal, de kinder- en jeugdtherapie. Voor deze doelgroep worden de gespreks- en therapieruimtes aangepast aan de specifieke vormen van de therapie zoals spel-, bewegings- en gezinstherapie. De derde verdieping leent zich tot therapie voor volwassenen met verschillende gespreklokalen. Naast de individuele therapielokalen is er ook ruimte voor groepstherapie, kantoren en vergaderruimte. 

Beide bouwheren hebben een duidelijke visie en onderstrepen deze met volgende krachtlijnen: openheid, leesbaarheid, functionaliteit en huiselijkheid. In dialoog met het ontwerpteam werd deze visie vertaald naar de nieuwe indeling en inrichting van het gebouw. Hierbij maakten we dankbaar gebruik van de flexibele structuur van het bestaande kantoorgebouw. Deze structuur laat immers eenvoudig toe om binnenmuren af te breken en binnen het bestaande gebouw nieuwe lokalen en functies een plek te geven. De gevelmaterialen zijn traditioneel: baksteen en natuursteen. Deze materialen vergen weinig onderhoud en ze verouderen mooi in hun stedelijke context. Ze lenen zich er dan ook toe om behouden te blijven en zo wordt de eenheid met het gebouw van de kringwinkel en het straatbeeld in de Amerstraat te behouden.

Bij deze verbouwing worden heel wat energetische verbeteringen uitgevoerd: het verouderde buitenschrijnwerk wordt vervangen, het dak wordt geïsoleerd en waar mogelijk worden de gevels bijkomend geïsoleerd. De technische installaties worden volledig vernieuwd en voldoen aan het duurzaamheidscriteria voor nieuwbouw zoals het VIPA vooropgesteld. Tot slot wordt de aanleg van het steegje, dat ons vanuit de Amerstraat langsheen de Kringwinkel leidt naar de inkom van het CAW en het CGG, ook grondig aangepakt en getransformeerd tot een uitnodigende en toegankelijke ingang. Het gebouw kan na deze verbouwing functioneren als een hedendaags open centrum voor dienstverlening in het centrum van Aarschot.

opdrachtgever
CAW Oost-Brabant vzw en CGG Vlaams-Brabant Oost vzw

projectleider
ir. Frank Meuwissen