bureau voor architectuur & planning, bv bvba

{title}

Woonzorgcentrum E. Remy, Leuven

THV VK Studio Architects, Planners & Designers en bureau voor architectuur & planning

studie stabiliteit & technieken: ir. P. Wouters

omvang: 9.857 m²

Bouw van een woon- en zorgcentrum Edouard Remy.

De nieuwbouw kadert in een masterplan voor de volledige zorgsite E. Remy in het centrum van Leuven. Hierbij wordt uitgegaan van een publieke as die de A. Vesaliusstraat met de Vlamingenstraat en het stadspark met elkaar verbinden. De verdere ontwikkeling voorziet een gefaseerde herinrichting van de site met enerzijds grootschaligere volumes en woonvormen aan de buitenzijde en meer kleinschaligere gebouwen binnen de bouwblokken.

De inkomzone wordt centraal voorzien in het plan: vanaf de onthaalbalie heeft het personeel een duidelijk beeld van wie in en uit het gebouw gaat, de bezoeker krijgt snel een overzicht van het centrum. Ook de hoofdcirculatie wordt centraal voorzien in het gebouw.

Op de begane grond worden verder enkele administratieve diensten, de thuiszorg en een gemeenschappelijke bar voorzien.

Op de hoger gelegen verdiepingen worden telkens in het scharnierpunt van het gebouw de centrale functies zoals leefgroep, zorgunits, verpleegpost, kitchenette,... voorzien. De leefruimtes; kitchenette en verpleegunit vormen bewust het knoopppunt tussen de beide nachtzones (2 keer 15 bewoners): ze vormen niet alleen het kloppend hart van de instelling, maar kunnen gemeenschappelijk gebruikt worden door de beide nachtzones.

Ondergronds wordt over 2 lagen een parkeergarage voorzien. Op deze manier kan de site autoluw gehouden worden.

opdrachtgever
OCMW Leuven

voltooiing
februari 2015

projectarchitect
ir. Elke Martens

contact
Jan Meeus, directeur facilitaire diensten